NOS NieuwsAangepast

Alarmnummer in de lucht, maar animal cop nog niet op pad

De agenten zijn er nog niet, maar vanaf vandaag kan er wel gebeld worden met het landelijke alarmnummer voor dieren in nood, 144. De dierenpolitie is één van de eisen die de gedoogpartner PVV stelde aan het minderheidskabinet van VVD en CDA. Er zouden in 2015 500 animal cops moeten zijn.

Mensen die naar 144 bellen, krijgen de KLPD aan de lijn. Die dienst heeft ongeveer twintig mensen opgeleid om de meldingen te beoordelen en registreren. Ze hebben een korte cursus gehad, maar gaan "vooral leren door het te doen", aldus de KLPD. Als er acuut dierenleed wordt gemeld, zoals iemand die zijn hond mishandelt, komt de politie direct in actie. In minder dringende gevallen, wordt er gekeken waar de melding naar toe moet. Dat kan de dierenambulance, dierenbescherming of de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) zijn.

Dierenbescherming

Maar de animal cops die er op uit moeten worden gestuurd, zijn er nog niet. Vooralsnog gaat dus een 'gewone' agent of iemand van de dierenbescherming op zo'n acute melding af. De agenten die als animal cop gaan werken worden op het moment opgeleid en lopen volgens de huidige planning vanaf januari 2012 op straat. Het ministerie van Veiligheid en Justitie meldt dat er op het moment 92 agenten in opleiding zijn. Die duurt drie tot vier maanden en bestaat uit twaalf dagen, verdeeld over praktijk- en theorielessen. Aan het eind van de opleiding zit een examen.

Er is ook kritiek op de dierenpolitie. Verschillende korpsbeheerders (burgemeesters) melden dat ze geen zin hebben om agenten fulltime als animal cop in te zetten. Annemarie Jorritsma (Almere) zei vorige week dat dit "ten koste zou gaan van andere werkzaamheden". De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher gaf begin november een voorzetje met zijn tweet "Onbeschrijflijk stupide. Amsterdam wordt verplicht 59 agenten in te zetten als animal cop #roofovervallen #mensenhandel #zedenzaken #doodslag". De Amsterdamse burgemeester Eberhard Van der Laan sloot zich in een uitzending van AT5 aan bij de kritiek. ''Niemand die staat voor het oplossen van veiligheidsproblemen wordt hier erg enthousiast van tenzij je woont in dierenmisbruik-provincies, maar dat wonen wij geloof ik niet.''

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl