Een dominee uit Katwijk is in opspraak geraakt. Het gaat om dominee Vlietstra, die zegt dat ouders die een tegendraads kind niet slaan, tegen de wil van God ingaan. De uitspraken hebben geleid tot veel ophef. Jeugdbeschermingsorganisaties noemen ze in het Leidsch Dagblad onacceptabel en strafbaar.

De uitlatingen van Vlietstra staan in de Hervormde Nieuwsbrief van de kerk. Daarin wil hij een koppel feliciteren met hun zesde kind. Bij die gelukswensen gebruikt hij teksten uit een opvoedboekje van Jacobus Koelman uit de zeventiende eeuw die volgens Vlietstra niet uit de tijd zijn. In die teksten staat dat een pak slaag noodzakelijk is als een kind de fout ingaat. "Als uw kinderen kastijding verdiend hebben, kastijdt hen dan zonder u te laten afhouden door het geroep of gesmeek van uw kinderen."

In een schriftelijke verklaring aan het Leidsch Dagblad laat de dominee weten dat de krant "een citaat uit verband heeft gerukt". Volgens hem worden er wekelijks citaten van Koelman gebruikt in de nieuwsbrief bij de geboorte van een kind. Vlietstra zou het gezin "helemaal geen advies" hebben gegeven.

Kamervragen

De PvdA heeft maandagmorgen schriftelijke vragen gesteld aan het ministerie van Volksgezondheid en van Justitie over de uitspraken van de predikant. Kamerlid Khadija Arib wil weten wat de bewindslieden van de uitspraken van de predikant vinden en wat ze nu gaan doen "om deze dominee te stoppen".

Twee jaar geleden kwam de Amersfoortse dominee Goldschmeding in het nieuws die ouders opriep om hun kinderen net zo lang te slaan tot ze huilen van de pijn. Dat zou volgens hem een acceptabele opvoedmethode zijn. Een jaar later werden zijn eigen kinderen onder toezicht gesteld van Bureau Jeugdzorg, omdat ze agressief en vijandig gedrag vertoonden. De rechtbank besloot de man niet verder te vervolgen, maar legde hem een proeftijd van twee jaar op waarin hij mensen niet mag aansporen tot het slaan van hun kinderen.

Michael Pearl

In de Verenigde Staten ligt ook een dominee onder vuur die in zijn opvoedboek To Train Up A Child ouders adviseert om jonge baby's af en toe met een twijgje te slaan om ze te leren gehoorzamen. Michael Pearl kwam vorige week in opspraak omdat drie overleden kinderen in verband zijn gebracht met zijn boek.

Door: Joanne

STER reclame