NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Oudste boerderij Gooi bijna weg

Door verslaggever Pauline Broekema

Ze kregen te horen dat hun huis er waarschijnlijk aan zou gaan. Dory en Alexander Egeler wonen in de oudste boerderij van het Gooi. Begin zeventiende eeuw.

De brand in de houtzagerij in Laren was bijna het einde geweest voor het monument.

Oranje

De nacht brachten ze door bij een dochter. Nu zijn ze terug. Angstig om wat ze zullen aantreffen. Direct boven het rieten dak van de boerderij torent een hoogwerker uit. Vanuit het bakje wordt nog geblust.

Tot aan de enkels in het bluswater waadt het echtpaar door de tuin. Bang voor wat er komen gaat. Dory over het begin van de angstige nacht: "We werden gewekt door iemand die belde dat de houthandel in de brand stond. We keken naar buiten het was al helemaal oranje."

Haar echtgenoot opent de deur. "En? En?" vraagt ze. Op het eerste gezicht lijkt alles in orde. En als de katten worden ontdekt, achter een bank, is de geruststelling groot.

Vuile was

Op de tegelvloer in de woonkamer staan Dory's sloffen. Zoals ze ze achterliet toen ze in haar kleren schoot, op de vlucht voor het vuur. Alexander nam een usb-stick mee met de back-up van de computer en de foto's van de kinderen.

Dory staat nog van zichzelf te kijken. "Je ziet het wel eens op tv wat mensen in zo'n situatie pakken. Ik heb de vuile was nog uit de machine gehaald!"

Zuid-Afrika

Het huis is inderdaad gespaard gebleven. Door het raam wolkt de brand nog steeds. Het nablussen zal de hele dag doorgaan. Die houthandel, Dory vond het altijd wel gezellig. Maar hij zou al verdwijnen. Was net verkocht aan een projectontwikkelaar, vertellen ze.

De katten zijn alleen nog wat onwennig. En straks moeten alle vrienden en bekenden worden geïnformeerd. Zelfs vrienden in Zuid-Afrika belden de afgelopen nacht hoe het ervoor stond.

Ze krijgen allemaal een goed bericht. Dat de wind voor de familie Egeler uit de goede hoek kwam en de oudste boerderij van het Gooi er nog in volle glorie staat.

STER reclame