Een priester (81) uit Eindhoven moet voor 1 december zijn 85-jarige vriendin verlaten. De twee wonen al 46 jaar samen, maar het bisdom van Den Bosch dreigt de priester uit zijn ambt te zetten als hij de relatie niet beëindigt.

Volgens de priester heeft het te maken met een aantal kritische brochures die hij en zijn vriendin onlangs schreven over het celibaat. Hij pleit voor een ontkoppeling van het priesterschap en het celibaat. De Rooms-Katholieke Kerk legt priesters nu seksuele onthouding op.

Stap te ver

Het bisdom heeft de relatie van het koppel al die jaren gedoogd. Volgens het bisdom gebeurt het wel vaker dat priesters samenwonen, maar er openlijk voor uitkomen en tegen het celibaat ingaan "gaat een stap te ver". "Het is een stevige keuze in het leven, maar die maak je als je het priesterschap aanvaardt", zegt een woordvoerder.

De priester heeft al laten weten te kiezen voor zijn vriendin. "Dan maar geen priester meer", zegt hij in het Algemeen Dagblad. Hij wil wel dat het verplichte celibaat getoetst wordt aan de regels voor de mensenrechten.

STER reclame