In Iran is een zware explosie gehoord bij een legerbasis in de buurt van Teheran. Volgens Iraanse staatsmedia zijn er zeker vijftien doden gevallen.

De explosie vond plaats op een wapenopslag van een eenheid van de Revolutionaire Garde in Bidganeh, enkele tientallen kilometers ten westen van de hoofdstad. Een groot deel van het munitiedepot zou zijn ontploft.

De klap was in het centrum van Teheran goed te voelen. Door de kracht van de explosie sneuvelden ruiten in buitenwijken van de miljoenenstad. "Sommige mensen dachten dat er een aardbeving was", zegt correspondent Thomas Erdbink.

Revolutionaire Garde

De Revolutionaire Garde is het elitekorps van het Iraanse bewind. De Garde werd kort na de Iraanse revolutie in 1979 opgericht om het islamitische systeem van het land te verdedigen. De Garde is sindsdien uitgegroeid tot een belangrijke macht; het heeft eigen grond-, lucht- en marine-eenheden en een eigen geheime dienst.

Volgens Erdbink kan de explosie een ongeluk zijn, "maar ik moet erop wijzen dat de laatste jaren verschillende industriële ongelukken en ook ongelukken op legerbases met munitie hebben plaatsgevonden. Er gaan geruchten rond dat het om sabotage zou gaan."

Doelwit

De Revolutionaire Garde is regelmatig het doelwit van VN-acties die bedoeld zijn om Irans nucleaire plannen een halt toe te roepen. Volgens Erdbink probeert de VS in Iran gaspijpleidingen en belangrijke bases van de Garde op te blazen met hulp van lokale mensen. "Maar de Iraniërs zijn daar altijd heel erg stil over. Ze willen niet toegeven dat er zoiets mogelijk is in hun land."

De IAEA, de nucleaire waakhond van de VN, kwam dinsdag met een rapport (pdf) waarin staat dat wordt gevreesd dat het nucleaire programma van Iran een militair doel heeft. Volgens Iran zelf dient het programma enkel civiele doeleinden.

STER reclame