Griekse interim-ministers beëdigd

Aangepast op

Griekenland heeft de ministers van de nieuwe overgangsregering beëdigd. Zoals verwacht blijft Evangelos Venizelos aan als minister van Financiën. Interim-premier is Lucas Papademos.

Door de crisis heeft Griekenland voor het eerst in tientallen jaren een regering die uit meerdere partijen bestaat. De leden van het nieuwe kabinet komen uit de socialistische PASOK-partij, de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie en de kleinere rechtse partij Laos. Papademos volgt als premier Giorgos Papandreou op, die onder druk moest aftreden.

Papademos wordt in eigen land gerespecteerd en is een goede bekende in de verschillende Europese hoofdsteden. Een technocraat, een rustige analyticus en een bruggenbouwer.

Verdeling

De nieuwe coalitie heeft 254 van de 300 zetels in het parlement. Papademos' ploeg bestaat uit 49 mensen. De meesten van hen, 39, zijn oud-gedienden uit de PASOK-partij, die ook in de vorige regering zaten. De grootste oppositiepartij levert zes mensen en de kleine nationalistische partij krijgt vier posten.

De nieuwe regering heeft de ondankbare taak om snel het nieuwe Europese steunpakket en nieuwe bezuinigingsmaatregelen door het parlement te loodsen. Pas dan krijgt Griekenland opnieuw geld uit het noodfonds. Zonder die tranche van 8 miljard gaat het land binnen een paar weken failliet.

Evangelos Venizelos

Eén van de belangrijkste mensen in deze tijden van economische crisis, minister van Financiën Venizelos, blijft op zijn post. Sinds juni dit jaar is hij minister van Financiën en hij was zeer nauw betrokken bij de onderhandelingen over het Europese steunpakket. Continuïteit op deze positie is belangrijk en dus mogen Venizelos en zijn ploeg blijven.

Hij is een oude rot in de Griekse politiek. Hij is lid van de PASOK-partij. Sinds 1993 bekleedde hij acht verschillende ministersposten. Alle Grieken kennen het 54-jarige politieke zwaargewicht. Hij is een heel goede spreker en heeft de reputatie een stevige jongen te zijn, iemand die niet snel terugdeinst.

Stavros Dimas

De voormalig EU-commissaris voor milieu, Stavros Dimas, is de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. Hij is vicepresident van de conservatieve partij Nieuwe Democratie en vervulde al eerder een aantal ministersposten. Zijn ervaring in Europa zal goed van pas komen bij het herstellen van vertrouwen in Griekenland en het aantrekken van investeerders.

Met Dimas heeft de grootste oppositiepartij een belangrijke post in de interim-regering gekregen. De partij levert ook de nieuwe minister van Defensie en de staatssecretaris van Financiën. Die laatste post is een belangrijke overwinning voor de oppositie.

Anastasios Giannitsis

De topman van Hellenic Petroleum en professor internationale economie aan de Universiteit van Athene is de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Hij was eerder economisch adviseur van Griekse premiers en minister van Landbouw. Hij is een PASOK-man. Het is de bedoeling dat het ministerie van Binnenlandse Zaken een belangrijke rol gaat spelen bij de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat en het hervormen van overheidsdiensten.

De nieuwe regering moet nog een vertrouwensstemming in het parlement overleven, maar het ziet ernaar uit dat de ministers zonder problemen aan het werk kunnen. De interim-regering blijft waarschijnlijk voor 100 dagen aan, daarna komen er verkiezingen.