NOS NieuwsAangepast

'Bos vreesde voor bankrun op ING'

Het ministerie van Financiën was in 2008 bang voor een bankrun op ING. Topambtenaar Johan Barnard van het ministerie van Financiën heeft dat gezegd voor de parlementaire enquêtecommissie De Wit.

Die angst speelde een belangrijke rol bij het besluit van minister Bos om de garantie voor bankrekeningen te verhogen van 38.000 naar 100.000 euro.

Europa

De angst was ontstaan na de val van de IJslandse internetspaarbank Icesave. Barnard benadrukte dat ING één van de grootste internetspaarbanken van Europa was en de onrust over Icesave ook kon afstralen op de ING.

Een run op internetrekeningen van ING zou voor de bank heel gevaarlijk zijn geweest, stelde Barnard.

Bescherming

De topambtenaar zei dat het belangrijk was om het beeld neer te zetten dat spaarders konden rekenen op bescherming van hun tegoeden.

Daarom werd in EU-verband besloten dat regeringen meer zouden terugbetalen dan voorheen als een bank failliet zou gaan. In Europa werd gekozen voor 50.000 euro, Nederland maakte daar zelfs 100.000 euro van.

Strafvervolging

Barnard deed ook een boekje open over de moeizame onderhandelingen rond de redding van Fortis/ABN AMRO. Volgens hem waren de Belgische onderhandelaars gestresst en hadden ze nachtenlang te weinig geslapen, wat tot een gespannen sfeer leidde.

Op een gegeven moment dreigden de Belgische onderhandelaars hun Nederlandse gesprekspartner, topambtenaar Barnard ter Haar, strafrechtelijk te vervolgen wegens 'marktmanipulatie'.

Aanleiding voor het dreigement waren geruchten dat minister Bos een onverwacht bezoek aan Brussel zou brengen. De Belgische centrale bank was daar kwaad over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl