Econoom Lucas Papademos wordt de nieuwe interim-premier van Griekenland. Dat heeft het kantoor van de president bekendgemaakt na vier dagen onderhandelen. Hij wordt morgen rond het middaguur geïnstalleerd.

De naam van Papademos deed al enkele dagen de ronde, maar het leek erop dat hij als kandidaat was afgevallen omdat hij te veel eisen stelde.

Papademos wordt de opvolger van premier Papandreou, die vorige week zijn ontslag indiende om de vorming van een regering van nationale eenheid mogelijk te maken. Papandreou was sinds oktober 2009 minister-president van Griekenland.

Bankier

De 64-jarige Papademos was ruim acht jaar lang vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank. Daarvoor stond hij jarenlang aan het hoofd van de centrale bank van Griekenland.

De oud-bankier moet ervoor zorgen dat het Griekse parlement het Europese noodplan voor het land snel goedkeurt. Daarnaast moet hij ingrijpende bezuinigingen en sociale hervormingen bewerkstelligen.

Volgens oud-directielid van De Nederlandsche Bank Lex Hoogduin is Papademos een rustige en analytische man die boven de partijen staat. "Hij zal proberen de zaken aan te pakken vanuit wat economisch slim is en hij heeft geen politieke ambities", aldus Hoogduin.

STER reclame