FBI klikt groot botnet offline

Aangepast op

De FBI heeft een wereldwijd botnet opgerold. Zes Esten zouden met behulp van miljoenen computers meer dan 14 miljoen euro hebben verdiend. Sinds 2007 infecteerden de cybercriminelen meer dan 4 miljoen computers in meer dan honderd verschillende landen met een speciaal virus.De Esten konden met het virus de computers om de tuin leiden.

NASA

De gebruikers van de computers merkten het niet, maar iedere keer als zij een advertentie op een website zagen was dat niet de normale advertentie. Het was er eentje van de Esten. Hierdoor streken zij de advertentie-inkomsten op.

Toen ze ook computers van ruimtevaart-organisatie NASA hadden besmet kwam de FBI ze op het spoor. Met de hulp van enkele tientallen politie-organisaties, waaronder de KLPD, werd het botnet gisteren uitgeschakeld.

DNS

Om de computers te foppen gebruikten ze hun eigen DNS-servers. Als je een bepaalde website wil bereiken, dan tik je de naam van de website in de adresbalk. Jouw computer heeft dan nog geen idee waar hij naartoe moet.

Om een website te bereiken heeft hij een ip-adres nodig, het 'telefoonnummer' van de website. Daarvoor gaat je computer eerst naar een DNS-server, eigenlijk een enorme telefoongids. De DNS-server vertelt je computer vervolgens welk ip-adres hij moet hebben.

De gebruikers kregen dus via de DNS-servers de verkeerde advertenties voorgeschoteld.

Botnet

In de afgelopen vier jaar groeide het netwerk uit tot zo'n 4 miljoen computers. Zo'n groep met geïnfecteerde computers heet een botnet. Door de krachten van de besmette computers te bundelen stellen de criminelen hun eigen supercomputer samen.

In dit geval werd er vooral geld verdiend met het netwerk, maar ze kunnen ook worden gebruikt voor cyberaanvallen. Als al die verschillende computers bijvoorbeeld tegelijk naar dezelfde website zouden surfen, dan kunnen ze een behoorlijke schade aanrichten. Talloze websites krijgen dagelijks te maken met dit soort aanvallen van botnets.

Websites van Mastercard, Rabobank de klos. Met 4 miljoen computers hadden de criminelen een hoop websites kunnen laten crashen, maar de Esten wilden met hun netwerk vooral veel geld verdienen.

Door: Tim