Een Nederlandse terreurverdachte die maandenlang in Pakistan vastzat, is gemarteld met medeweten van de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten. Dat zegt zijn advocaat André Seebrechts.

Het gaat om Sabir K., een 24-jarige man die nu in Rotterdam gevangen zit op de zogeheten 'terroristenafdeling'. Seebrechts is een procedure gestart om te voorkomen dat zijn cliënt wordt uitgeleverd aan de VS.

Arrestatie

Eind april werd K. op Schiphol aangehouden nadat Pakistan hem op een vlucht naar Nederland had gezet. Hij werd hier gearresteerd vanwege een Amerikaans uitleveringsverzoek. K. wordt ervan verdacht tegen Amerikaanse troepen te hebben gevochten in Afghanistan.

Voordat hij naar Nederland kwam, zou K. acht maanden in Pakistan op meerdere geheime locaties vast hebben gezeten. Volgens zijn advocaat Seebrechts heeft de Pakistaanse geheime dienst hem bij verhoren geslagen en moest K. schijnexecuties ondergaan.

Ook zou hij langdurig zijn geboeid in ongemakkelijke houdingen met een zak over zijn hoofd. Verder zouden hij en zijn familie zijn bedreigd.

Amerikaanse stemmen

Seebregts beweert dat de Nederlandse consul had kunnen weten van de gewelddadige verhoormethoden. Volgens de advocaat heeft zijn cliënt tijdens de verhoren Amerikaanse stemmen gehoord in de ruimte naast de verhoorkamer. Hij zegt dat de Pakistaanse geheime dienst K. vooral vragen stelde die relevant leken voor de Amerikanen.

De consul van de Nederlandse ambassade in Islamabad heeft bevestigd dat hij K. enkele keren heeft gezien. Die keren werd hij volgens de consul aan- en afgevoerd met een blinddoek en een zak over zijn hoofd.

'Niet geklaagd'

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat de Nederlandse consul in Islamabad Sabir K. twee keer in de gevangenis heeft bezocht. Beide keren heeft Sabir niet over zijn behandeling geklaagd.

Ook heeft hij toen geen gezondheidsklachten gemeld, zegt Buitenlandse Zaken. De consul had geen aanwijzingen dat hij was gemarteld.

STER reclame