De zorgen over Italië zijn weer helemaal terug op de financiële markten. De opluchting over het vertrek van Berlusconi is verdwenen.

Gisteren plusten de beurzen nog leuk bij en ook vanmorgen openden de beurzen in Europa nog hoger maar na een uurtje handel sloeg de stemming helemaal om.

Vooral de aandelenkoersen van banken staan onder druk en verliezen procenten. De AEX noteert een verlies van meer dan 1 procent. Halverwege de ochtend stond de index weer onder de 300 punten.

7 procent

Op de obligatiemarkten loopt de rente van Italiaanse staatsleningen opnieuw op. Voor een tienjarige staatslening moet Italië nu ruim 7 procent betalen en dat wordt door de markt gezien als problematisch.

Griekenland, Portugal en Ierland kwamen in de problemen toen bij die landen de rente opliep tot boven de 7 procent. Daardoor werden ze gedwongen aan te kloppen bij het Europese noodfonds.

Staatsschuld

Door de hogere financieringskosten neemt de staatsschuld van Italië verder toe. Italië heeft een enorme schuldenberg van 1900 miljard euro.

Ook de verzekeringspremie die betaald moet worden op schuldpapier stijgt. Om 10 miljoen euro voor 5 jaar te verzekeren moet nu 540.000 euro neergeteld worden.

Maandag

Het verschil met de Duitse rente op de 10-jarige staatslening bedraagt nu al meer dan 5 procent. Voor een 5-jarige staatslening is het verschil zelfs meer dan 6 procent.

Italië moet aanstaande maandag weer de kapitaalmarkt op voor een 5-jarige staatslening. De rente daarop bedraagt nu al 7,5 procent.

STER reclame