NOS NieuwsAangepast

Brand in natriumfabriek onder controle

De brand bij een dochterbedrijf van Dow Chemicals in Farmsum in Groningen is onder controle. Vannacht rond twee uur ontstond er brand, nadat er iets fout was gegaan met het overladen van natrium vanuit een treinwagon.

Bij het overladen kwamen enkele honderden kilo's natrium op de grond terecht en vlogen in brand. Volgens productieleider Joop de Gruytenaer van het bedrijf ontstond er een lekkage in de slang die gebruikt wordt bij het lossen van de treinwagon. Op dat moment waren er drie medewerkers aanwezig. Die werden onmiddellijk geëvacueerd.

De brandweer bleef op een afstand, nadat zich in het gebouw een aantal explosies had voorgedaan. In het gebouw lag zo'n 200 tot 300 kilo vloeibare natrium. Natrium is zeer licht ontvlambaar en reageert met water. De brandweer heeft het natrium daarom gecontroleerd laten opbranden.

Oefening

De brandweer heeft zand laten komen om de laatste smeulende resten te bedekken. Een plas thermische olie die ook in brand was gevlogen, is met poeder geblust, vertelt woordvoerder Cyriel Hamstra in het NOS Radio 1 Journaal. Natrium moet onder olie worden bewaard.

Volgens Hamstra zijn de hulpdiensten goed voorbereid op dit soort incidenten, omdat er op het bedrijventerrein veel wordt geoefend. Daarbij zijn hulpverleners, bedrijven en de brandweer betrokken. De brandweer had daarom ook een goede inschatting gemaakt en zich teruggetrokken van de brand, zegt Hamstra.

Omwonenden

Vooral de oliebrand zorgde voor veel rookontwikkeling. De brandweer adviseerde omwonenden vannacht om ramen en deuren gesloten te houden en binnen te blijven. Ook werd geadviseerd om ventilatiesystemen af te sluiten.

De wijde omgeving van de natriumfabriek was afgezet. Het bedrijf in Farmsum gebruikt natrium om er bleekmiddel van te maken voor de papierindustrie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl