De Nederlandse achtervolgingsvrouwen hebben bij de wereldbekerwedstrijden baanwielrennen een gouden medaille in de wacht gesleept.

Kirsten Wild, Amy Pieters en Ellen van Dijk rekenden in de eindstrijd af met China.

Na 1.000 meter had Nederland een kleine voorsprong, maar na 2.000 meter lagen de Chinese dames 0,722 voor. Het Nederlandse trio bleek zijn race echter het beste te hebben ingedeeld: 3.21,550 om 3.22,079.

Nederland, dat met het goud revanche nam voor het teleurstellend verlopen EK, was daarmee bijna twee seconden sneller dan een dag eerder in de series. Toen reed Vera Koedooder in plaats van Pieters.

Achtervolgingsmannen brons en NR

Bij de mannen veroverde Nederland brons met de achtervolgingsploeg door Denemarken in de strijd om plaats drie ruim te verslaan. De Denen leidden de race in de eerste 2,5 kilometer, maar daarna gaf de Oranje-trein flink gas en op de streep was het verschil zes seconden.

Levi Heimans, Jenning Huizenga, Arno van der Zwet en Wim Stroetinga reden in de Kazachstaanse hoofdstad naar 4.04,035, wat een Nederlands record betekende.

Willy Kanis eindigde bij de vrouwen als vijfde op de 500 meter tijdrit. De Kampense raffelde de twee rondjes af in 34,393, waar 34,172 (Miriam Welte) gevraagd was voor brons en 33,472 (Olga Panarina) voor de overwinning.

STER reclame