NOS Nieuws Economie Aangepast

Hogere hypotheek voor lage inkomens

Tienduizend koppels met een laag inkomen kunnen vanaf volgend jaar tot bijna een kwart meer geld lenen voor de aanschaf van een woning. Dat blijkt uit nieuwe voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Vanaf 1 januari mag ook het inkomen van de partner voor een beperkt gedeelte meetellen in de hypotheekberekening. In het meest gunstige geval kan daardoor 30 duizend euro meer geleend worden.

Banken akkoord

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft laten weten dat ze meegaan met de nieuwe voorwaarden van de NHG. Die voorwaarden komen tot stand op advies van budgetinstituut NIBUD. Het NIBUD heeft het percentage verlaagd dat maandelijks van het inkomen verantwoord op mag gaan aan "wonen".

Omdat deze woonquote lager is geworden, staat de NHG toe het tweede inkomen voor maximaal eenderde mee te laten wegen in de hypotheek berekeningen.

Beperkt voordelig

Volgens berekeningen van het NIBUD zijn de nieuwe voorwaarden vooral voordelig voor mensen met een eerste inkomen van rond de 20.000 euro bruto. Vanaf 24.000 euro vervalt het voordeel voor meer kunnen lenen onder gunstige voorwaarden.

STER reclame