De EK atletiek vinden in 2016 plaats in Amsterdam.

De stad kreeg de voorkeur boven het Turkse Istanbul en het Kroatische Split. Het evenement wordt in het Olympisch Stadion gehouden.

Het is voor het eerst in de historie dat Nederland de EK outdoor organiseren mag. Eerder vonden wel de EK indoor in Nederland plaats. Dat gebeurde in 1973 in Rotterdam en in 1989 in Den Haag. De EK atletiek worden om de twee jaar gehouden. Volgend jaar is het evenement in Helsinki en in 2014 in Zürich.

Plan B

In eerste instantie richtte Amsterdam zich op de organisatie van de EK atletiek in 2014. Tijdens de WK in Berlijn (2009) werd echter duidelijk dat de betrokken partijen zich, ook gezien de olympische aspiraties van Nederland voor 2028, beter op 2016 konden richten. Ook vormt Amsterdam in 2014 al het decor van de WK roeien.

Aan het evenement, dat vijf dagen in beslag neemt, zullen zo'n 1.500 atleten deelnemen. De begroting van de EK bedraagt zo'n negentien miljoen euro. Er komt een professionele projectorganisatie die de plannen verder gaat uitwerken.

Bevestiging goede gevoel

"We wisten dat onze kansen goed lagen, maar hoe uiteindelijk wordt gestemd weet je nooit", zag vicevoorzitter John Bos van de Atletiekunie het goede voorgevoel gehonoreerd. "Ik denk dat we een goede boodschap hebben waar de atletieksport wat mee kan."

"We hebben veel nationale en internationale experts ingeschakeld en zijn duidelijk zichtbaar geweest tijdens belangrijke momenten. Dat heeft zich blijkbaar uitbetaald. We hadden geen idee hoe de lobby van de andere kandidaten was. We hebben ze dan ook geen moment onderschat", legde Bos verder uit.

De Amsterdamse wethouder Eric van der Burg toonde zich ook verguld met de uitkomst. "Fantastisch dat we dit evenement hebben binnengehaald. Dit betekent een belangrijke impuls voor top- en breedtesport in Amsterdam. Hiermee hebben we met het WK roeien in 2014 een tweetal mooie en grote topsportevenementen in de stad."

STER reclame