NOS Nieuws Politiek Aangepast

Kamer: patiënt moet ziekenhuisrekening krijgen

Het CDA, PVV en PvdA steunen een VVD-plan om patiënten voor elke ziekenhuisbehandeling te laten weten wat de kosten zijn. De VVD wil dat patiënten zich bewust worden van de kosten, om draagvlak te creëren voor de bezuinigingen.

Het draagvlak voor ingrepen op de zorg en premieverhoging wordt volgens de VVD vergroot, als iedereen weet wat de zorg kost.

Schrikken

"Ik denk dat mensen een beetje schrikken als ze hun ziekenhuisrekening zien," zegt het VVD-Kamerlid Mulder. "Als mensen zich bewust zijn van de kosten kun je draagvlak creëren voor pijnlijke maar onvermijdelijke maatregelen."

Regeringspartij CDA, gedoogpartij PVV en oppositiepartij PvdA zijn positief over het plan. De PvdA vindt het goed als patiënten meer inzicht krijgen in de kosten, maar vraagt zich wel af of het draagvlak voor bezuinigingen groter wordt.

Pervers

Oppositiepartij SP vindt het plan een "absurde" voorstelling van zaken. "Ik vind het een pervers idee dat mensen de schuld krijgen van de stijgende zorgkosten," aldus het SP-Kamerlid Leijten.

Minister Schippers van VWS gaat voor begrotingsbehandeling nog niet in op allerlei plannen van verschillende partijen. Ze wil wel kijken naar ideeën om de beheersing van de zorgkosten.

Overzicht

Na afloop van een behandeling moet een patiënt ook een overzicht krijgen van de gemaakte kosten. Een bijkomend voordeel is dat mensen dan kunnen controleren of ze niet te veel hebben betaald, zegt de VVD. Volgens de regeringspartij is de stijging van de uitgaven in de zorg het grootste financiële probleem van Nederland.

De Tweede Kamer praat volgende week over de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

STER reclame