NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil Kunduz-missie uitbreiden

Het kabinet wil de trainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz uitbreiden.

Een dezer dagen stuurt het kabinet een brief aan de Tweede Kamer waarin gevraagd wordt om in Afghanistan meer agenten te trainen. Ook wil het kabinet andere groepen politieagenten een opleiding geven. Er wordt gedacht aan het middenkader van de politie, grenspolitie en agenten uit andere provincies. Die zouden dan naar Kunduz moeten komen.

Op dit moment trainen Nederlanders minder rekruten dan aanvankelijk de bedoeling was. Daardoor zijn al enkele trainers naar Nederland teruggekeerd.

Toestemming

Het kabinet heeft de steun nodig van de oppositiepartijen GroenLinks, D66 en de ChristenUnie. De gedoogpartij PVV is en blijft tegen het uitzenden van Nederlandse politieagenten en militairen naar deze Noord-Afghaanse provincie.

De oppositiepartijen hebben hun toestemming gegeven op voorwaarde dat de missie een "civiel karakter" heeft. Er mogen geen Afghaanse militairen worden getraind. De aanwezige Nederlandse militairen zijn er alleen om de Nederlandse politieagenten te beschermen.

Missie

Betrokken ministers hebben al contact gehad met de partijen in de Kamer die de missie steunen. Onlangs gingen Kamerleden naar de Nederlanders in Afghanistan. De fracties van GroenLinks en D66 stonden open om de missie uit te breiden, omdat ze ook zagen dat "de Haagse werkelijkheid ver afstond van de Afghaanse werkelijkheid".

Volgende week woensdag debatteert de Kamer over de voortgang van de missie in Kunduz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl