NOS NieuwsAangepast

'Astronauten' teruggekeerd van nep-Mars

Jezelf 520 dagen opsluiten in een ruimtevaartuig en vervolgens een reis naar Mars nabootsen. Aan dat avontuur begonnen vorig jaar juni zes deelnemers en die zijn vandaag weer 'teruggekeerd' op Aarde. Een Italiaan, een Fransman, een Chinees en drie Russen kropen in een soort loods en werden daar opgesloten. Nu zijn ze dan eindelijk verlost van het ingeblikte eten en van elkaar. De luiken zijn open gegaan en de missie Mars500-missie is voorbij.

Doel

Doel van dit experiment was kijken of mensen zowel fysiek als psychisch in staat zijn om een reis naar Mars te kunnen maken. Bij de zes mannen werden zeventien maanden lang scans van hun hersenen en lichaam gemaakt. Daarmee konden de onderzoekers zien wat voor een impact de reis heeft op een mens. De mannen werden opgesloten in een loods in Moskou van ongeveer 160 vierkante meter. De missie is een experiment van het Institute of Biomedical Problems uit Rusland in samenwerking met de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Landing op Mars

De 'reis' duurde 520 dagen, omdat het normaal gesproken zo'n 250 dagen duurt om naar Mars te vliegen. Toen de mannen na 250 dagen 'aankwamen' op Mars, werd er een heuse landing en een ruimtewandeling gesimuleerd. Drie van de zes mannen mochten daadwerkelijk op een nagebootste planeet lopen. "Dat zorgt natuurlijk wel voor een andere dynamiek binnen de groep", vertelt de woordvoerster van ESA. "De ene helft komt terug en vertelt over de wandeling op Mars en de andere helft kan dat niet vertellen. Dat zorgt misschien wel voor nog meer isolering." De Italiaan Diego Urbina, was een van de gelukkigen die de eerste stappen op Mars mocht zetten. "Het lopen in de nagebootste ruimte met nagemaakte sterren was de mooiste gebeurtenis van het experiment."

Contact met familie

Voor de zes 'astronauten' was de reis een enorm avontuur, maar ook best heftig. De eerste anderhalve maand mochten ze nog contact hebben met het thuisfront, maar daarna waren ze alleen nog toegewezen tot elkaar. Ze konden af en toe wel contact leggen met de bewoonde wereld, maar de verbinding had een vertraging van twintig minuten. De maand augustus was het mentale dieptepunt voor de groep. Bijna al hun vrienden en familie waren dan op vakantie en dus hadden ze maar weinig contact. Ook was er weinig variatie in het eten wat ze kregen.

Creatief

In al deze maanden bleek dat de mannen creatiever werden. "Eén ding dat we niet voorzien hadden, maar wat zij wel deden om te breken met de eentonigheid, was creativiteit", aldus Jennifer Ngo-Anh, manager van het project. Zo hadden de mannen zich met Halloween verkleed met wetenschappelijk materiaal, met Kerstmis een eigen kerststalletje gemaakt en vierden ze het Chinees Nieuwjaar met allerlei Chinese folklore.

Geslaagd

Toch was de reis niet helemaal realistisch, want gewichtloosheid kon niet nagebootst worden. Daarnaast houden de mannen natuurlijk in hun achterhoofd dat ze niet écht in de ruimte zitten, maar aan de grond in een loods in Moskou. Ondanks dat noemt ESA het een geslaagd experiment. De wetenschappers zijn erg blij met de resultaten van het experiment. "De groep kan overleven voor een missie naar Mars en weer terug. Psychologisch gezien lukt dat."

Door: Joanne

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl