NOS NieuwsAangepast

Protocol voor sociale media in onderwijs

Het CNV heeft richtlijnen opgesteld voor scholen over het omgaan met sociale media als Twitter en Facebook. In het protocol staan tips over hoe leraren sociale media kunnen gebruiken om kennis uit te wisselen, maar er wordt ook gewaarschuwd voor de risico's.

Volgens voorzitter Michel Rog van CNV Onderwijs is het belangrijk om naast het waarborgen van de fysieke veiligheid binnen de school ook aandacht te besteden aan de digitale veiligheid: "Leraren en leerlingen zijn zich soms niet bewust van wat ze doen op die sociale media."

Het CNV heeft daarom een lijst van do's en don'ts opgesteld die scholen kunnen gebruiken. Aan de hand van de lijst kunnen scholen zelf een protocol opstellen waar personeel en leerlingen zich aan dienen te houden.

Werk en privé

Zo wordt erop gewezen dat het onverstandig is om over conflicten binnen de school te schrijven of foto's te verspreiden van feestende en drinkende leraren.

In het protocol wordt leraren aangeraden om strikt onderscheid te maken tussen werk en privé. Daarvoor zouden ze verschillende accounts moeten aanmaken. Het CNV raadt aan om de privéaccount af te schermen en die alleen met vrienden te delen.

De regels voor het gebruik van sociale media zouden niet anders moeten zijn dan die in het echte leven. Seksuele intimidatie, bedreigingen, scheldpartijen of filmpjes waarin andere leerlingen worden gekleineerd, zouden door scholen niet moeten worden geaccepteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl