NOS NieuwsAangepast

Onvoldoende overleg mislukte evacuatie Libië

De inlichtingendiensten AIVD en de MIVD en het ministerie van Buitenlandse Zaken hebben onvoldoende overlegd over de evacuatiemissie in Libië. Dat staat in een rapport van de Commissie van Toezicht betreffende Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

In februari mislukte een operatie met een boordhelikopter van de Hr. Ms. Tromp om een Nederlander te evacueren in Libië. Na de landing werden drie Nederlandse militairen overmeesterd. Enkele weken later kwamen ze vrij. Het kabinet gaf toe dat er fouten waren gemaakt en dat er lessen getrokken moesten worden.

Overleg

Volgens de commissie hebben de beide diensten te laat en te langzaam gereageerd op de gebeurtenissen en elkaar niet voldoende van elkaars werk op de hoogte gesteld. Bovendien had de AIVD overleg moeten voeren met het ministerie van Buitenlandse Zaken om diplomatieke pogingen om de militairen vrij te krijgen te stroomlijnen.

Om problemen in de toekomst te voorkomen moet volgens het rapport gekeken worden naar de rol van de coördinator Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Die is niet betrokken geweest bij de evacuatiemissie. Dat had wel moeten gebeuren.

De helikopter staat nog altijd in Sirte. Het toestel is leeggeroofd en onder de grafitti gespoten. De Nederlandse regering wil de helikopter desondanks terug hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl