De enige witte kiwi ter wereld heeft een operatie ondergaan. Het Nieuw-Zeelandse loopvogeltje bleek twee grote stenen in de maag te hebben, die operatief verwijderd moesten worden.

Het zeldzame kiwikuiken kroop zes maanden geleden uit het ei in een wildpark in het noorden van Nieuw-Zeeland. Normaal gesproken hebben kiwi's een grijze of bruine kleur. Vanwege de aparte status van de witte kiwi kreeg het kuiken de naam 'Manukura'. In de inheemse Maori-taal betekent dat "met de status van een stamhoofd".

Stenen

Een week geleden stopte Manukura met eten. Op röntgenfoto's was te zien dat er twee grote stenen in de maag van de kiwi zaten. Op zich niet vreemd, want kiwi's eten stenen om hun voedsel te helpen verteren. Maar deze keer had Manukura iets te grote exemplaren naar binnen gewerkt. Vergelijkbaar met een golfbal in de maag van een mens.

Tijdens de operatie werd een kleine endoscoop via de bek naar binnen gebracht om de stenen te lokaliseren. Daarna werden de stenen met een laser in kleinere stukken gebroken en uit haar maag verwijderd. Manukura maakte het nog wel even spannend, want plotseling viel de hartslag van het dier weg. De dierenartsen konden met een injectie de hartslag weer op gang krijgen.

Nu is het nog even afwachten of de kiwi geen infectie heeft opgelopen tijdens de operatie. Als dat niet het geval is, kan Manukura volledig herstellen.

STER reclame