NOS NieuwsAangepast

Grieks referendum over steunpakket

Het voornemen van de Griekse premier Papandreou om een referendum te houden over het nieuwe steunpakket van de EU heeft tot geërgerde reacties geleid in Europa. De premier wil dat het volk een oordeel uitspreekt over de EU-steun. "Wij vertrouwen de burgers, we geloven in hun oordeel en in hun besluit'', hield Papandreou het parlement voor. Het parlement moet nog stemmen over het plan.

'Gevaarlijk'

De Franse president Sarkozy heeft volgens de krant Le Monde geschokt gereageerd. "Het plan van de Grieken is irrationeel en vanuit hun oogpunt gevaarlijk."

Het Duitse ministerie van Financiën is verrast door de aankondiging van Papandreou. Een woordvoerder van het ministerie zei "dat het om een binnenlandse politieke ontwikkeling in Griekenland gaat" en dat Berlijn nog geen officiële informatie had ontvangen over een referendum. De Duitse fractievoorzitter Brüderle van de FDP zei dat het lijkt alsof premier Papandreou zich aan de gemaakte afspraken probeert te ontworstelen.

Ook de Finse minister van Europese Zaken, Alexander Stubb, heeft vol onbegrip gereageerd. "Griekenland is akkoord gegaan met een nieuw noodpakket inclusief hervormingen van de economie. Als ze opeens tegen die hervormingen stemmen dan houdt Griekenland zich dus niet aan ons akkoord", zei de minister.

Bezuinigen

In de deal van de EU-regeringsleiders wordt de helft van de Griekse schulden kwijtgescholden en krijgt het land een nieuw pakket van 130 miljard euro aan leningen. Als tegenprestatie moet de regering wel flink bezuinigen.

Uit een peiling blijkt dat zo'n 60 procent van de Grieken het pakket niet ziet zitten. Er wordt geregeld betoogd tegen de bezuinigingen van de regering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl