NOS NieuwsAangepast

VS zet bijdrage aan Unesco stop

De Verenigde Staten geven geen geld meer aan Unesco. Dat gebeurt uit onvrede over het besluit om de Palestijnen tot de VN-cultuurorganisatie toe te laten.

De VS, een trouwe bondgenoot van Israël, stemde tegen het lidmaatschap van Palestina. Volgens minister Clinton van Buitenlandse Zaken is het de regering verboden om organisaties te steunen die de Palestijnse staat als lid accepteren.

Washington is goed voor zo'n 20 procent van het budget van Unesco. Volgende maand zou er 60 miljoen dollar worden overgemaakt, maar dat gaat nu niet door. Unesco vreest voor de financiële gezondheid van de organisatie.

Teleurgesteld

Ook Nederland stemde tegen toelating van de Palestijnen. In Parijs stemden vanmiddag 107 leden vóór, 52 landen onthielden zich en 14 stemden tegen.

Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken is teleurgesteld over het resultaat van de stemming. Het lidmaatschap moet volgens hem "uitkomst zijn van onderhandelingen tussen de Palestijnen en Israël" en niet op de resultaten van dat proces vooruitlopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl