Presidentskandidaat VS in opspraak

tijd van publicatie Aangepast

De Amerikaanse presidentskandidaat Herman Cain is in opspraak geraakt door beschuldigingen van seksuele intimidatie. Hij zou als baas van een belangengroep twee vrouwen op een ongepaste manier hebben benaderd.

De website Politico meldt dat de incidenten plaatsvonden toen Cain voorzitter was van de National Restaurant Association (NRA), in de late jaren 90. Hij zou seksueel getinte opmerkingen hebben gemaakt naar de werknemers en hen al te persoonlijke vragen hebben gesteld.

De vrouwen namen daarna volgens Politico een ontslagregeling aan van de NRA, waarbij ze een vergoeding kregen "met vier nullen". Een van de voorwaarden van die regeling zou zijn dat de vrouwen niet meer over de incidenten mogen praten.

Favoriet

Herman Cain is de afgelopen weken naar de top van het brede Republikeinse veld van presidentskandidaten gestoomd. Hoewel de oud-restaurateur als onbekende aan de race begon, scoort hij in recente peilingen hoger dan eerdere favorieten als Mitt Romney en Rick Perry.

Een woordvoerder van Cain stelt dat zijn tegenstanders daarom het schandaal hebben gelekt. "Het establishment probeert Cain aan te vallen omdat hij de boel wil opschudden in Washington."

Cain wilde zondag niet ingaan op de beschuldigingen. Zijn woordvoerder verwees door naar de NRA op de vraag of er een regeling was getroffen. Die organisatie wilde echter geen openheid geven over gegevens van werknemers.

2012

Andere presidentskandidaten hebben nog niet gereageerd op het verhaal.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn volgend jaar november. Begin 2012 zal de Republikeinse partij kiezen wie het gaat opnemen tegen president Obama. Een duidelijke koploper ontbreekt nog.

STER Reclame