In het noordoosten van de Verenigde Staten zitten ruim twee miljoen huishoudens zonder stroom. Het gebied wordt geteisterd door een zeldzaam vroege sneeuwstorm.

In sommige gebieden van de staten New Jersey en Massachusetts is zo'n 40 centimeter sneeuw gevallen. New Jersey en Connecticut hebben de noodtoestand uitgeroepen en ook mensen in Maryland en Pennsylvania kampen met het vroege winterweer.

Slachtoffers

Zeker drie mensen zijn omgekomen door ongelukken die met de sneeuw te maken hebben. Veel bomen hebben nog blad en bezwijken onder de last van de sneeuw. In hun val nemen ze stroomkabels mee, waardoor de elektriciteit is uitgevallen.

Een 20-jarige man uit Massachusetts werd geëlektrocuteerd toen hij uit zijn auto stapte en een geknapte stroomkabel raakte. In Pennsylvania stierf een 84-jarige man doordat een boom op zijn huis viel. De derde dode viel in het verkeer, in Connecticut.

In Massachusetts moesten vijf amateurvoetballers met onderkoelingsverschijnselen worden opgenomen in een ziekenhuis. Ondanks de kou was hun wedstrijd niet afgelast.

Oud record gebroken

Door het winterweer zijn een aantal luchthavens in het noordoosten van de VS gesloten en zijn zeker duizend vluchten geschrapt.

Op sommige plaatsen wordt 30 centimeter sneeuw verwacht. Dat zou een record zijn voor deze tijd van het jaar. In Central Park in New York ligt meer dan 2 centimeter sneeuw, wat sinds 1925 niet meer is voorgekomen.

Het pak sneeuw in de miljoenenstad zal dit weekeinde ongeveer 10 centimeter dik worden en dat is meer dan tijdens het vorige record dat stamt uit oktober 1869.

STER reclame