NOS NieuwsAangepast

'Geen breuk CDA en PVV om Mauro'

De provinciale fractieleiders van het CDA zien in de kwestie-Mauro geen reden om te stoppen met de samenwerking met de PVV. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS.

De provinciale afdelingen van het CDA zijn wel zeer verdeeld over de kwestie-Mauro. Sommige provincies vinden dat het CDA een humaner gezicht moet laten zien. Andere provincies vinden weer dat er voor individuele gevallen geen uitzondering gemaakt mag worden.

Besluit

Morgen is het CDA-congres in Utrecht en het besluit van minister Leers om de Angolese asielzoeker Mauro geen verblijfsvergunning te geven, zal worden besproken.

Het CDA-congres wordt vanaf 9.45 uur live uitgezonden op het NOS-themakanaal Politiek24.

De provinciale afdeling Drenthe zal een resolutie indienen, waarin het CDA wordt opgeroepen een humaan beleid te voeren voor jonge alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV's). Mauro is zo'n minderjarige vreemdeling, die in 2002 zonder ouders uit Angola kwam. Hij woont al jaren bij een Limburgs pleeggezin en spreekt vloeiend Nederlands.

Hart en ziel

"We willen dat het CDA meer met hart en ziel regeert," zegt een woordvoerder van de provinciale afdeling Drenthe. De fractievoorzitters van de provinciale staten in Flevoland en Noord-Holland zijn het daar mee eens.

"Het CDA moet een humane partij zijn en zich niet verschuilen achter regels," aldus Luyer van CDA-Flevoland. "Het CDA moet met compassie regeren en daarom zou Mauro moeten blijven," aldus fractievoorzitter Ootjers uit Noord-Holland. Hij spreekt op persoonlijke titel.

Uitzondering

De CDA'ers in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg vinden dat er geen uitzondering gemaakt moet worden voor Mauro. "Als je een uitzondering maakt, zullen er meerdere volgen," aldus CDA-Gelderland. "Dit beleid moet nu eenmaal uitgevoerd worden, er zijn meerdere Mauro's," zegt afdeling Limburg.

De kwestie-Mauro is geen reden om de samenwerking met de PVV op te zeggen, vinden de provinciale politici. "De PVV heeft hier niets mee te maken," zegt afdeling Gelderland. Dan vinden ook de andere afdelingen.

Stem

Op het congres kunnen alle CDA-leden stemmen en zijn er geen provinciale afgevaardigden die namens hun provincie de stem uitbrengen.

Het is dan ook niet duidelijk of de resolutie van de afdeling Drenthe een meerderheid krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl