De laatste uurtjes voor het bekende blauwe bord op station Utrecht Centraal hebben geslagen. De ratelende treintijdenlijst wordt vervangen door een digitaal bord. Na 23 jaar trouwe dienst sluiten de lamellen vanavond definitief. Het 3000 kilo zware bord wordt dan strookje voor strookje afgebroken om daarna naar het Spoorwegmuseum te worden gebracht.

Het bord is een belangrijke ontmoetingsplek voor treinreizigers. Die moeten voortaan onder de digitale variant afspreken. Ook kwam het bord vaak in het nieuws als het weer eens helemaal leeg was vanwege storingen. Maar vooral het karakteristieke geratel bij het veranderen van de tijden zal veel treinreizigers als muziek in de oren klinken.

Ceremonieel afscheid

Om 14.00 uur was er een officiële plechtigheid bij het bord. De reserve-lamellenbak van het bord werd alvast symbolisch overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Als klap op de vuurpijl droeg de stadsdichter van Utrecht een ode aan het bord voor. Treinreiziger en student Iwan Verrips overhandigde bij die plechtigheid ook de reacties op zijn online petitie. Hij hoopte het weghalen van het blauwe bord op de valreep nog te kunnen dwarsbomen.

Blauwe bord-app

33 kantjes met daarop 1333 steunbetuigingen gaf Iwan aan de NS. Daar waarderen ze de actie wel. "We hebben een app voor de iPad laten ontwikkelen voor alle reizigers die echt geen afscheid van het bord kunnen nemen, zoals Iwan. Vanmiddag bieden we hem de app aan. Het is een digitale replica van het huidige blauwe bord, mét het geratel als de vertrektijden worden ververst!" De app is binnenkort gratis te downloaden op de iPad.

Ook op Twitter reageren veel mensen op het verdwijnen van het blauwe bord. Neeltje Huirne vindt het jammer dat ze het bord geen gedag heeft kunnen zeggen. En de romantisch ingestelde Christiaan Hupkes: "Heb onder dat grote blauwe bord in 2006 voor het eerst (wat nu) mijn vriendin (is) ontmoet."

Door: Yannick

STER reclame