Tienduizenden mensen ontvluchten Bangkok. De Thaise hoofdstad wordt geteisterd door wateroverlast en de weersvoorspellingen zien er slecht uit. De autoriteiten hebben de opdracht gegeven voor de eerste evacuaties.

Een regeringswoordvoerder zegt dat bewoners van twee van de vijftig wijken in Bangkok, Don Muang en Bang Phlat, gesommeerd zijn hun woning te verlaten om naar veiliger gebieden te gaan. "Dit is de eerste keer dat ik de term 'evacuatie' gebruik. De eerste keer dat ik jullie echt vraag weg te gaan."

Satellietkaarten van Bangkok laten zien dat de stad vrijwel helemaal omgeven is door water. In het district Sai Mai, een noordelijke buitenwijk van de hoofdstad, zijn de straten veranderd in rivieren en zijn huizen en pompstations weggespoeld. Het internationale vliegveld van Bangkok is open, het tweede vliegveld staat onder water.

Dammen

Mensen in onderwatergelopen gebieden hebben vijf dagen vrijaf gekregen om te vertrekken. De 'vakantie' loopt van donderdag tot maandag. Trein- en busstations worden overspoeld door mensen die proberen te vluchten. Ook op de toegangswegen is het druk: er rijden vrachtwagens die afgeladen zijn met mensen.

"De hoeveelheid water is gigantisch", zegt premier Yingluck Shinawatra. Ze wijst erop dat alles afhangt van de drie provisorische dammen die in Bangkok zijn geplaatst. "Als die het houden, zal de sitiuatie verbeteren. Maar in het ergste geval, als de dammen het begeven, loopt heel Bangkok onder water."

Thailand kampt al sinds juli met wateroverlast. Sindsdien zijn zeker 360 mensen omgekomen. Momenteel staat eenderde van het land blank.

STER reclame