President Sarkozy sprak na afloop van de marathonzitting in Brussel van een "resultaat waarover de hele wereld opgelucht kan zijn".

De Duitse bondskanselier Merkel stelde dat de euroleiders hebben laten zien dat ze op de goede weg zijn om de crisis het hoofd te bieden.

"Ik denk dat wij Europeanen vannacht hebben laten zien dat we de juiste stappen genomen hebben", zei Merkel na afloop. "We hebben de oorzaak van de crisis erkend en de problemen een stap dichter bij een oplossing gebracht."

Beheersbaar

In een eerste reactie zei de Griekse premier Papandreou dat de schuld van Griekenland door de nieuwe afspraken "absoluut beheersbaar" is geworden. Hij beloofde verder dat Griekenland geen nieuwe begrotingstekorten zal laten zien volgend jaar.

Voorzitter Barroso van de Europese Commissie zei dat door de top de stabiliteit van de euro is gegarandeerd, maar dat het echte werk nu begint. "Ik heb het al eerder gezegd en ik blijf het herhalen: dit is geen sprint, maar een marathon."

'Grote stap'

Premier Rutte noemt het akkoord over maatregelen tegen de eurocrisis een "hele grote stap". Volgens hem is op alle onderdelen grote vooruitgang geboekt.

Hij wees onder meer naar afspraken over een strengere begrotingsdiscipline. Hij zei:"Wat mij betreft is dit de big bazooka". De afgelopen dagen werd die vergelijking gebruikt om duidelijk te maken dat grof geschut nodig is om de crisis te overwinnen.

IMF tevreden

EU-president Herman Van Rompuy sprak van een alomvattend pakket. "Dit is een buffer tegen verdere besmetting."

IMF-topvrouw Lagarde toonde zich ook tevreden. "Alle ingrediënten zijn aanwezig. We hebben private betrokkenheid voor Griekenland, de banken worden geherkapitaliseerd en de uitbreiding van het noodfonds betekent een goede bescherming tegen het besmettingsgevaar. Bovendien is er politieke concensus voor een samenhangende aanpak. Dat is goed."

Beurzen hoger

De beurzen in Azië openden vandaag hoger. De Japanse Nikkei steeg aan het begin van de dag 0,5 procent, de Hang Seng in Hongkong schreef er een procent bij.

Het ziet ernaar uit dat ook de Europese beurzen positief reageren. Verwacht wordt dat de effectenbeurzen zo'n 2 procent hoger zullen openen.

STER reclame