Bij #occupyamsterdam slapen ze wel in hun tent

time icon Aangepast

In tegenstelling tot het Occupy-protest in Londen blijft het merendeel van de betogers in Amsterdam wel kamperen. In het Britse Occupy-kamp was een relletje ontstaan na een artikel in het dagblad The Telegraph. Uit onderzoek van het blad met een infaroodcamera was duidelijk geworden dat er maar in één op de tien tenten een actievoerder sliep.

NOS op 3-verslaggever Arlene Gelderblom was afgelopen avond aanwezig op het Beursplein om te kijken hoe het met de bezetting van de tenten in de hoofdstad zit. Een rondgang langs de tenten leerde dat het merendeel van de tenten bezet was. De betogers vertellen haar dat ze het logisch vinden dat ze blijven want ze zijn er immers met een reden.

De aanwezigen op het Beursplein hebben wel verschillende motieven om zich bij het tentenkamp aan te sluiten. Zo zijn er naast de actievoerders ook toeristen, daklozen en mensen die illegaal in Nederland zijn. Zo laat een toerist weten dat hij voor het Beursplein heeft gekozen omdat hij er gratis kan slapen en op deze manier Amsterdam wil leren kennen.

Lintjes

De betogers die de organisatie van het kamp op zich hebben genomen, proberen er ook achter te komen welke tenten bezet zijn. Dit doen ze door lintjes aan de rits van de tent te bevestigen. Het lintje laat los als de tent wordt geopend en op deze manier wordt duidelijk welke onderkomens meerdere dagen niet worden gebruikt.

Er komt meer structuur in de Occupy-beweging op het Beursplein. Zo is er een groep die het contact met de media regelt en een beveiligingsgroep die controleert op overlast. Naast de tenten van de betogers is er onder andere een keukentent, een muziektent en zijn er wc's. Ook houden de actievoerders visiegesprekken om tot gezamenlijke ideeën te komen.

De grote hoeveelheid tenten op het plein lijdt wel tot ruimtegebrek. Met meer dan 120 tenten is het bomvol. De organisatoren zijn op zoek naar een tweede locatie voor de mensen die nog een tent op willen zetten.

Door: Harro