Het is puur toeval, maar terwijl regeringsleiders in Brussel bijeen zijn over de europroblemen, opent Spijkenisse vandaag twee echte eurobruggen.

De nieuwe wijk De Elementen wordt voortaan met de buitenwereld verbonden door de bruggen die achterop het 10 en 50 eurobiljet te vinden zijn. Later volgen nog vier andere verbindingen naar het voorbeeld van andere coupures.

Niet voortrekken

De bruggen die op de achterkant van de eurobiljetten staan, zijn geen echte Europese bruggen, maar abstracties. Er werd gekozen voor vormen uit de Europese cultuurgeschiedenis, onder andere de gotiek en rococo.

"Ze kozen voor bruggen, omdat die staan voor communicatie tussen de EU en de wereld, bruggen bouwen, dat soort clichés", legt de Rotterdamse ontwerper Robin Stam uit. "Maar de Europese bank wilde geen bestaande bruggen, omdat ze niemand wilde voortrekken."

Aanpassingen

Stam moest wel enige kleine aanpassingen maken aan het ontwerp. "Op de biljetten zijn het megagrote bruggen, hier liggen ze rond een woonwijk en gaan er fietsers overheen. Met die schaal heb ik af en toe een beetje mee moeten spelen."

Ook moest er van de gemeente een hekwerk op de brug geplaatst worden. "Dat zijn veiligheidseisen, daar kan ik niet heel veel aan doen."

De bruggen zouden oorspronkelijk worden geopend door minister Jan Kees de Jager, maar die is er vandaag niet bij. De minister van Financiën is in Brussel druk bezig met andere bruggen te bouwen.

STER reclame