De jonge asielzoeker Mauro mag niet in Nederland blijven. Dat heeft minister Leers voor Immigratie en Asiel besloten.

De Tweede Kamer had aangedrongen op een verblijfsvergunning voor de jongen. Daarom heeft Leers de zaak nogmaals onderzocht.

Geen uitzondering

Hij blijft erbij dat hij geen uitzondering kan maken voor Mauro terwijl er heel veel jongens in vergelijkbare omstandigheden zijn.

"Rechtvaardigheid wil ook zeggen dat je consequent moet zijn. Wat ik voor Mauro doe, moet ik doen voor anderen", zei hij na een gesprek met de Kamer.

Volgens de minister was het uitgangspunt van het begin af aan dat de asielzoeker terug zou keren naar Angola. Hij voegt daaraan toe dat het niet zo is dat je in Angola geen toekomst kunt opbouwen.

Pleeggezin in Limburg

De Tweede Kamer voert morgenmiddag een debat over het besluit over Mauro, maar lijkt zich er in meerderheid bij neer te leggen.

Leers eigen partij, het CDA, was steeds tegen uitzetting. Maar Kamerlid Knops schaarde zich vanmorgen achter de minister.

Niet alle CDA'ers zijn over het besluit te spreken. Kamerlid Ferrier wil nog voor het debat in de Kamer met de fractie bij elkaar komen

Studievisum

Er is nog een mogelijkheid voor Mauro om een paar jaar in Nederland te blijven als hij een studievisum aanvraagt. Als hij dat krijgt, kan hij zijn mbo-opleiding afmaken.

Mauro kwam ruim acht jaar geleden naar Nederland. Hij was toen negen. Hij woont in een pleeggezin in Limburg.

STER reclame