Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft de jonge asielzoeker Mauro Manuel een studievisum aangeboden. Hij zou dan geen verblijfsvergunning krijgen. Dat zeggen bronnen tegen de NOS.

Minister Leers vond eerder dat Mauro Nederland moest verlaten, maar onder druk van de Kamer beloofde hij te zoeken naar een oplossing.

Het studievisum is een van de mogelijke oplossingen van minister Leers. Hij wil Mauro laten blijven zonder de deur open te zetten voor andere jonge asielzoekers, maar een echte oplossing is het nog niet, niet voor Mauro en niet voor de PVV.

Geen uitzondering

Mauro is geen student, maar MBO-er. Als hij er in slaagt om een HBO-diploma te halen, kan hij proberen om in aanmerking te komen voor de kennismigrantenregeling. Dan moet hij wel 35.000 euro per jaar verdienen met zijn eerste baan. Volgens de PVV mag Mauro niet beloond worden voor het negeren van een rechterlijke uitspraak.

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de toekomst van Mauro met minister Leers van immigratie en asiel. Een meerderheid van de Kamer wil dat Mauro in Nederland mag blijven, maar de minister wilde hem geen verblijfsvergunning geven.

Leers zei daarover in september dat er veel jonge asielzoekers zijn met slechtere vooruitzichten dan Mauro. Daarom wil hij voor hem geen uitzondering maken.

Angolees in Limburg

Mauro kwam ruim acht jaar geleden naar Nederland. Hij zegt dat hij door zijn biologische ouders in Angola op het vliegtuig is gezet. Hij was toen negen jaar. Hij woont in een pleeggezin in Limburg. Nu hij volwassen is geworden, moet hij het land verlaten.

Leers eigen partij, het CDA, wil dat de minister over zijn hart strijkt. Leers heeft de afgelopen weken onderzocht wat de mogelijkheden zijn en informeert morgenochtend de Kamer hierover. Het is nog niet bekend met welk voorstel de minister nu komt.

STER reclame