NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt gasboring Boxtel

Er mag voorlopig niet naar schaliegas worden geboord in Boxtel. De Brabantse gemeente had een tijdelijke ontheffing verleend voor proefboringen, maar volgens de rechter had de gemeente dat niet mogen doen.

Schaliegas zit in diepe steenlagen. Om het te winnen moet er onder hoge druk water met zand en chemicaliën in die lagen worden gepompt.

Rabobank

Ook de Rabobank, die een computercentrum in Boxtel heeft, is tegen proefboringen. De bank vreest dat het betalingsverkeer in gevaar komt door de nog onbekende gevolgen van de boringen.

De gemeente Boxtel had volgens de Rabobank geen tijdelijke ontheffing mogen verlenen omdat zo'n proefboring per definitie niet tijdelijk is. Zo'n tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan mag alleen worden verleend als de activiteiten binnen vijf jaar definitief klaar zijn. Die garantie kon de gemeente niet geven.

Als gas wordt gevonden, is het de bedoeling het ook uit de grond te halen, redeneert de Rabobank. De rechter sloot zich daarbij aan.

Uitstel, geen afstel

De gemeente Boxtel is verrast door de uitspraak van de bestuursrechter en overweegt hoger beroep. Volgens het gemeentebestuur was de beslissing om proefboringen toe te staan "zorgvuldig en zuiver".

Het Britse bedrijf Cuadrilla, dat de proefboringen wil uitvoeren, had begin 2012 met de boringen willen beginnen. De voorbereidingen die voor november stonden gepland, gaan niet door.

De directie van het bedrijf denkt dat het slechts om uitstel gaat en dat er over een paar maanden alsnog kan worden begonnen met boren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl