Door verslaggever Robert Bas

De politie heeft sterke aanwijzingen dat Vietnamese bendes in de hennepteelt in Nederland infiltreren. Dat kan leiden tot een toename van geweld in het criminele milieu. De Raad van Korpschefs laat onderzoeken in hoeverre Vietnamese criminelen al in de hennepteelt zijn geïnfiltreerd.

"Het is een trend die ons zorgen baart", zegt korpschef Frans Heeres van politie Midden- en West-Brabant.

Waarschuwing

In landen als Duitsland, Canada, Tsjechië en Groot-Brittannië spelen Vietnamese bendes al een prominente rol in de hennepteelt. Deze landen hebben eerder dit jaar de Nederlandse politie gewaarschuwd dat ook ons land niet aan de expansiedrift van deze bendes zal ontkomen.

"Zij zeiden tegen ons: 'let op, want jullie hebben ook veel hennep'", zegt Heeres, portefeuillehouder hennep in de Raad van Korpschefs.

Kinderen

Kort daarna kreeg de politie inderdaad signalen dat Vietnamese criminelen al in Nederland in de hennepteelt actief zijn. In het oosten van Brabant en in het noordoosten van het land zijn minderjarige Vietnamezen aangetroffen die werden ingezet om de hennepplanten te oogsten. "We zagen jonge kinderen die in de hennep aan het knippen waren, zonder ouders, zonder verblijfsvergunning. Kinderen van 13 tot 16 jaar oud."

Dat was precies waar de Britse politie voor waarschuwde. "Volgens hun rapportage sturen Vietnamezen hun kinderen en zorgen ervoor dat die een plek in een hennepkwekerij krijgen. Daarna gaan ze de hele hennephandel infiltreren", stelt Heeres.

Geweld

De politie is uiterst beducht voor deze ontwikkeling. Gevreesd wordt dat als de Vietnamezen een deel van de hennepmarkt in handen krijgen, dat zal leiden tot meer geweld tussen rivaliserende criminelen. "De belangen zijn groot. De hennepteelt brengt veel geld op, er zijn enorme winsten te maken."

Nu al is een groot deel van het geweld in het criminele milieu gelieerd aan de hennepteelt en -handel. Alleen al in het zuiden van het land heeft dat het afgelopen decennium geleid tot tientallen liquidaties.

De Nederlandse politie probeert samen met de Vietnamese autoriteiten de criminele netwerken bloot te leggen die de jongeren naar Nederland gestuurd hebben. Het onderzoek in opdracht van de Raad van Korpschefs is begin december klaar.

STER reclame