NOS NieuwsAangepast

Bakken graan van China naar Afrika

De Hoorn van Afrika krijgt van China voor 50 miljoen dollar aan graan. Volgens het hoofd van Afrikaanse zaken van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is het de grootste graandonatie sinds de oprichting van de Volksrepubliek China in 1949.

"De Afrikaanse landen hebben veel medeleven getoond toen wij kampten met natuurrampen. Nu is het onze taak om Afrika te helpen", zegt de vertegenwoordiger.

Weldoeners?

China lijkt een weldoener, maar het land heeft veel belangen in Afrika. Als het goed gaat in Afrika, heeft China daar profijt van. In het laatste half jaar is de handel tussen de twee met 30 procent gestegen.

Afrika is een interessante regio voor China. Om de economische groei van het Aziatische land te kunnen bolwerken, zijn er veel grondstoffen nodig. En die grondstoffen zijn te vinden in Afrika. Vooral ruwe olie is populair en wordt uit landen als Angola en Sudan gehaald.

De Chinezen spelen ook een belangrijke rol in het bouwen van bruggen en wegen in Afrika. In driekwart van de Afrikaanse landen helpen Chinese bouwers met het maken van een betere infrastructuur. Hierdoor is het voor de Chinezen zelf makkelijker hun grondstoffen te vervoeren.

Hoorn van Afrika

De gebieden in de Hoorn van Afrika kunnen alle hulp goed gebruiken. Vrijdag verscheen er een rapport van Unicef waarin ze schrijven dat 13,3 miljoen mensen in deze regio hulp nodig hebben. Daar zitten 320.000 kinderen van onder de vijf jaar bij. Die zijn zo ondervoed, dat als ze niet binnen een paar weken hulp krijgen, ze doodgaan.

Door: Eef

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl