Zeker 272 doden door aardbeving Turkije

tijd van publicatie Aangepast

Het dodental van de zware aardbeving in het zuidoosten van Turkije is opgelopen tot 272. Er zijn meer dan 1300 gewonden en honderden mensen worden nog vermist.

Reddingswerkers hebben inmiddels alle bewoonde gebieden die door de aardbeving zijn getroffen bereikt. Voor de slachtoffers worden tenten en voedsel aangevoerd. Volgens de Turkse regering hebben mensen in de getroffen gebieden overal vers drinkwater, maar de stroom is op veel plaatsen uitgevallen.

Epicentrum

Het epicentrum van de beving lag bij Van, een stad met 380.000 inwoners, vlak bij de grens met Iran. Ook de stad Ercis is zwaar getroffen, daar zit bijna de helft van de bevolking zonder stroom.

Het gebied wordt continu opgeschrikt door naschokken, wat het reddingswerk bemoeilijkt. Gisteravond was er een zware naschok.

Dodental

Reddingswerkers zoeken met man en macht naar overlevenden tussen de ingestorte gebouwen. Vandaag zijn nog vier mensen levend onder het puin vandaan gehaald.

Gevreesd wordt dat het dodental van 272 nog flink zal stijgen, omdat nog veel mensen vermist worden. Het Turkse geologisch instituut denkt dat het dodental kan oplopen naar 500 tot 1000.

Hulp

Veel landen hebben Turkije hulp aangeboden, onder meer Israël. De relatie tussen Turkije en Israël is gespannen sinds de Israëlische aanval op een Turks schip dat hulpgoederen wilde brengen naar de Gazastrook.

Turkije heeft de Israëlische hulp geweigerd, maar dat ligt volgens Bram Vermeulen niet aan de slechte relatie tussen Israël en Turkije.

"Er zijn meer landen die hulp hebben aangeboden, zoals Armenië, Griekenland en Iran, maar Turkije heeft nee gezegd tegen al deze landen. Turkije zegt dat het hulpdiensten en ervaring genoeg heeft om deze ramp zelf aan te kunnen."

STER Reclame