Aanvaring tussen Sarkozy en Cameron

Aangepast

Op de EU-top in Brussel is het tot een aanvaring gekomen tussen president Sarkozy en de Britse premier Cameron. De Franse president vindt dat de Britten zich te veel bemoeien met het overleg over de euro.

Cameron had zijn twijfels geuit over de aanpak van de financiële problemen door de landen uit de eurozone.

"We zijn het zat dat je ons bekritiseert en zegt wat wij moeten doen", zou Sarkozy tegen Cameron hebben gezegd. "Je zegt dat je de euro haat, je wilde je niet aansluiten en nu wil je je bemoeien met onze bijeenkomsten.''

Buitengesloten

Sarkozy vindt ook dat de extra top op woensdag alleen moet gaan tussen de zeventien eurolanden, maar Cameron staat erop dat alle Europese leiders meedoen.

De Britse premier zei te vrezen dat landen die de euro niet als munteenheid hebben, zoals Groot-Brittannië, worden buitengesloten. "De landen in de eurozone nemen mogelijk beslissingen die gevolgen hebben voor de gehele gezamenlijke markt'', aldus Cameron.

Enkele landen zijn gisteren onder druk gezet om hun financiële toestand binnenkort op orde te brengen. De regeringsleiders willen vooral dat Italië toezeggingen doet. Dat moet voor woensdag gebeuren om op de top van die dag besluiten te kunnen nemen.

STER Reclame