Griekenland heeft veel meer geld nodig dan eerder gedacht. Dat staat in een vertrouwelijk rapport van de Europese Commissie, de ECB en het IMF.

Om een faillissement af te wenden, moeten er tussen de 252 en 444 miljard euro aan noodleningen worden uitgekeerd. Als de banken daar niet aan mee gaan betalen, betekent dat dat de Europese landen en het IMF dat moeten opbrengen, of dat Griekenland failliet gaat.

Economie

Volgens het rapport gaat het steeds slechter met Griekenland. Zo krimpt de economie harder dan verwacht en komen de bezuinigingen niet uit de verf.

Het rapport, en een mogelijke vergroting van het Europese noodfonds, worden vandaag in Brussel besproken door de Europese ministers van Financiën. Het overleg is de opmaat voor de bijeenkomst van regeringsleiders, morgen.

Banken

Ministers van Financiën waren gisteren en vandaag in Brussel bijeen om te praten over de Griekse schulden. Ze willen dat de banken een aanzienlijk deel betalen van de kosten om Griekenland te redden. Dat moet voorkomen dat andere Europese landen enorme bedragen op moeten hoesten. Banken zouden moeten accepteren dat ze 50 tot 60% minder terugkrijgen voor Griekse staatsobligaties. In juli werd nog met de banken afgesproken dat ze 'vrijwillig' 21% in zouden leveren.

Volgens de laatste cijfers hebben Nederlandse banken, verzekeraars en pensioenfondsen samen voor 2,6 miljard aan Griekse staatsleningen in bezit. Als ze daar vrijwillig of op last van Brussel de helft van moeten afschrijven, kost dat de sector dus 1,3 miljard euro. Daar komt nog bij de vervolgschade als door die afschrijving ook bijvoorbeeld Franse en Duitse banken in de problemen komen. Dat is haast niet te berekenen. Ook de Europese Centrale Bank heeft veel Griekse staatsobligaties in de boeken staan. En dat is uiteindelijk ook weer belastinggeld.

Onderhandelingen met de banken over nieuwe afschrijvingen op Griekse staatsschulden gaan tot nu toe heel moeizaam. Dus of de banken weer vrijwillig mee willen werken aan de Griekse redding, blijft nog even de vraag. Sommige Europese leiders dreigen de banken te dwingen om mee te werken, als de onderhandelingen op niets uit lopen.

STER reclame