De Amerikaanse militairen die nog in Irak zitten zijn nog vóór de Kerst allemaal weer thuis. Dat heeft president Barack Obama bekendgemaakt.

De Amerikanen wilden eigenlijk een flink aantal militairen in Irak laten om Iraakse soldaten op te leiden, maar de onderhandelingen daarover zijn mislukt. Voor de Amerikanen betekent dat dat de oorlog in Irak na negen jaar voorbij is, zei de woordvoerder.

Saddam

De oorlog in Irak begon op 20 maart 2003 met Amerikaanse bombardementen op Bagdad. Nog geen drie weken later viel de hoofdstad en moest de toenmalige president Saddam Hoessein vluchten.

In december van dat jaar kon de oud-president in zijn geboorteplaats Tikrit, ten noorden van Bagdad, worden opgepakt. Saddam werd in 2006 ter dood veroordeeld en opgehangen.

Iraqi Freedom

De oorlog maakte het olierijke land ook instabiel. Irak werd bijna dagelijks getroffen door zware bomaanslagen, waarbij tienduizenden burgers omkwamen.

Operatie Iraqi Freedom kostte uiteindelijk honderdduizenden Irakezen en duizenden Amerikaanse militairen het leven. Doordat het grote aantal doden nam de steun voor de missie in de VS af.

Door: Ikram

STER reclame