Rita Verdonk stapt uit de politiek. De leider van Trots op Nederland zet met onmiddellijke ingang een punt achter haar politieke loopbaan.

"Het was een heel moeilijke beslissing, ben er al weken mee bezig", zei Verdonk in een gesprek met het tv-programma Eenvandaag. Volgens haar heeft het minderheidskabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV, al veel punten uit het partijprogramma van Trots op Nederland overgenomen.

"Als er nou een links kabinet had gezeten, dan had je kunnen zeggen: daar gaan we eens keihard tegen vechten. Maar dat is niet zo. Ik zie dit kabinet nog wel een tijd zitten. Op een gegeven moment moet je dan zeggen 'welke prioriteiten ga ik stellen in mijn leven?' Hoeveel pijn het me ook doet, het is niet anders."

Conflict

Dankzij VVD-prominent Gerrit Zalm kwam Verdonk in 2003 in de landelijke politiek terecht. Ze werd minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie.

In 2007 begon ze Trots op Nederland, nadat ze uit de VVD was gezet, na een strijd met VVD-leider Mark Rutte. Een jaar daarvoor had ze bij de Kamerverkiezingen meer stemmen gekregen dan Rutte.

Vlak na haar vertrek uit de VVD scoorde ze nog bijna 30 zetels in de peilingen, maar bij de verkiezingen van 9 juni 2010 behaalde ze weinig stemmen en verloor ze haar enige zetel in de Tweede Kamer. Ze gaf vooral de media de schuld van haar verlies, omdat ze volgens haar vooral op televisie amper de gelegenheid had gehad om het partijprogramma uit te leggen.

Partij

Trots op Nederland ging verder als lokale partij en heeft in enkele tientallen gemeenten in totaal 60 raadszetels. In Den Helder en in Alkmaar heeft de partij een wethouder.

Nu Verdonk opstapt, houdt Trots op Nederland mogelijk op te bestaan. Over vier weken is er een ledenvergadering waar de knoop wordt doorgehakt.

STER reclame