De VN wil dat er een onderzoek komt naar de dood van de verdreven Libische leider Muamar Kadhafi. Een woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN noemt de amateurbeelden van gisteren "zeer verontrustend", omdat Kadhafi nog leefde bij zijn arrestatie.

Op nieuwe beelden van de momenten vlak na zijn gevangenname, is te zien hoe strijders een hevig bloedende Kadhafi op de motorkap van een auto plaatsen en foto's nemen van zichzelf met de verdreven leider. De versufte Kadhafi veegt bloed van zijn voorhoofd en kijkt dan wezenloos naar zijn hand.

Onduidelijkheid

Ruim een dag na zijn dood in zijn geboorteplaats Sirte is nog altijd niet precies duidelijk wat er met Muamar Kadhafi is gebeurd tijdens de laatste uren van zijn leven. Officieel heet het dat Kadhafi toevallig sneuvelde door kruisvuur in de gevechten rond de stad Sirte, maar veel details over zijn dood zijn er nog niet.

De Amerikaanse zender CBS meldt dat getuigen van de gevangenneming van Kadhafi volhouden dat hij door zijn eigen lijfwachten werd neergeschoten. De bodyguards zouden hebben willen voorkomen dat hun leider levend in handen van de nieuwe machthebbers zou vallen.

Levend

Op beelden van de chaos na de vondst van Kadhafi lijkt het erop dat de Libische oud-leider een kogelwond heeft in zijn hoofd. Een hoofdwond leidde volgens interim-premier Jibril tot de dood van Kadhafi.

Premier Jibril van de Nationale Overgangsraad bevestigde gisteravond dat Kadhafi levend in handen van de oppositie is gevallen. Volgens hem kwam de auto die de Libische oud-leider naar een ziekenhuis vervoerde voor behandeling tussen de strijdenden partijen terecht in de slag om Sirte. Daarbij werd Kadhafi fataal geraakt.

Het persbureau Reuters stelt dat dat rond het middaguur moet zijn gebeurd. Jibril zei dat het nooit te achterhalen zal zijn of zijn eigen strijders of leden van de oppositie het fatale schot losten.

Niet schieten

Strijders die erbij waren toen Kadhafi werd gevonden, zeggen dat de kolonel probeerde te vluchten toen de oppositie het gebouw naderde waar hij verbleef. Een NAVO-vliegtuig nam rond 8.00 uur 's ochtends zijn konvooi onder vuur, zonder te weten dat het om Kadhafi ging. Het ging om een waarschuwingsschot van een Franse Mirage.

Omdat het konvooi bleef doorrijden, opende een onbemand Amerikaanse vliegtuigje met raketten het vuur. Nadat de auto's tot stilstaan waren gebracht door de NAVO-aanval, verschool Kadhafi zich in een nabijgelegen rioolbuis. Toen hij daar werd gevonden, zou hij hebben gesmeekt: "Niet schieten, mijn zonen."

Op foto's die later van de plek zijn genomen, zijn verschillende dode strijders te zien. Ook staan in de buurt uitgebrande auto's.

Tentoongesteld

Het lichaam van Kadhafi werd in het ziekenhuis geïdentificeerd met behulp van bloed en speeksel. Daar werd ook ontdekt dat Kadhafi een pruik droeg, meldde Jibril.

Daarna werd het lichaam overgebracht naar Misrata, waar feestvierende tegenstanders gretig met hem op de foto gingen. Kadhafi lag half ontkleed in het mortuarium en te zien is dat hij ook een wond in zijn romp heeft.

Ook het lichaam van zijn omgekomen zoon Mutassim en zijn minister van Defensie werden tentoongesteld.

STER reclame