NOS NieuwsAangepast

Obama: moeilijke weg naar democratie

"De wereld kan nu definitief zeggen dat er een einde is gekomen aan het regime van kolonel Kadhafi." Dat heeft de Amerikaanse president Obama gezegd in een televisietoespraak, waarin hij reageerde op de dood van de oud-dictator.

De dood van Kadhafi markeert volgens Obama een lang en pijnlijk hoofdstuk in de geschiedenis van Libië. De Libiërs hebben nu de kans om hun eigen lot te bepalen in een nieuw en democratisch land. Hij denkt wel dat dat een moeilijk proces wordt.

Verder riep de president alle Libiërs op om gevaarlijke wapens weg te leggen en de mensenrechten te respecteren.

Historische overgang

VN-chef Ban Ki-moon noemde de dood van Kadhafi een historische overgang voor Libië. Ook hij riep de strijdende partijen op hun wapens neer te leggen.

De Franse president Sarkozy zei dat het proces om tot een democratie te komen nu echt begint. De Britse premier Cameron stelde dat de Libiërs de kans krijgen om Libië om te vormen tot een sterke democratie. De Duitse bondskanselier Merkel zei in een eerste reactie dat Libië nu de weg van vrede kan inslaan.

Einde onderdrukking

De Europese leiders Barroso en Van Rompuy stelden namens de Europese Unie en Europese Commissie dat de dood van Kadhafi het einde van een tijdperk van despotisme en onderdrukking markeert.

"Vandaag kan Libië een bladzijde van zijn geschiedenis omslaan en een nieuwe, democratische toekomst omhelzen." De EU-leiders riepen de Nationale Overgangsraad op om een verzoeningsproces op gang te brengen.

'Sic transit gloria mundi'

De Italiaanse premier Berlusconi zei dat de oorlog in Libië "nu voorbij" is. "Sic transit gloria mundi (zo vergaat de glorie van de wereld)", zei hij in het Latijn volgens het Italiaanse persbureau ANSA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl