NOS NieuwsAangepast

Kadhafi bezweken aan verwondingen

De verdreven Libische leider Muamar Kadhafi is gedood tijdens zijn arrestatie. Dat zegt de Nationale Overgangsraad in Libië. Het bericht wordt bevestigd door beelden die al-Jazeera uitzond van het lichaam van de dictator. Kadhafi werd gedood tijdens de gevechten in Sirte, dat gold als één van zijn laatste bolwerken.

Volgens de Overgangsraad is Kadhafi overleden aan verwondingen die hij opliep tijdens zijn arrestatie. Hij zou in zijn hoofd en benen zijn geraakt. Het lichaam van Kadhafi is volgens Arabische media meegenomen naar de stad Misrata; het zou in een moskee zijn gelegd.

Nog niet bevestigd

De NAVO kan de berichten nog niet bevestigen, maar zegt het nieuws op waarheid te toetsen. "Dat zal enige tijd duren, maar als het waar is, dan is dit werkelijk een historische dag voor het Libische volk", zegt een woordvoerder.

Een minister van de Overgangsraad bevestigde de berichten al vrij snel. "Ze hebben me er vroeg in de ochtend wakker voor gemaakt. Dat hadden ze niet gedaan als ze er niet zeker van waren."

'Niet schieten!'

Over hoe de Libische kolonel in handen raakte van zijn tegenstanders, doen twee verhalen de ronde. Volgens een woordvoerder van de Overgangsraad had de voormalige Libische leider zich in een gat in de grond verstopt en schreeuwde hij tijdens zijn arrestatie "niet schieten!".

Andere berichten melden dat Kadhafi door NAVO-aanvallen gewond raakte terwijl hij op de vlucht was met een konvooi. De NAVO heeft bevestigd dat het vanochtend om 08.30 uur aanvallen heeft uitgevoerd op militaire voertuigen van Kadhafi-vertrouwelingen.

Volgens het Britse ministerie van Defensie hebben de vliegtuigen niet bewust geschoten op een konvooi met Kadhafi. "Het konvooi werd onder vuur genomen omdat we dachten dat dit de laatste pro-Kadhafi troepen waren die Sirte verlieten." Het ministerie zegt dat geen Britse vliegtuigen betrokken waren bij de aanval

Offensief

Om Sirte, de geboorteplaats van de kolonel, is wekenlang gevochten. Vandaag viel de stad, na een kort laatste offensief. Bij de inname van Sirte werd Kadhafi's legerleider Younus Jabr gedood, zijn veiligheidschef Abdullah al-Senussi en zijn woordvoerder Moussa Ibrahim zouden zijn gearresteerd.

Veiligheidschef al-Senussi wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt verdacht van oorlogsmisdaden.

Zoons

Kadhafi's zoon Mutassim zou bij het offensief in Sirte zijn opgepakt of gedood. Zijn zoon Saif al-Islam zou nog leven en in een konvooi op de vlucht zijn.

Eind augustus was Kadhafi's zoon Khamis al omgekomen bij gevechten in de stad.

Tripoli

Libië-kenner Gerbert van der Aa zit momenteel in de hoofdstad Tripoli waar de sfeer steeds uitbundiger wordt. "Er is heel veel blijheid op straat. Ik ben vlak bij het Groene Plein. Overal zijn mensen die in de lucht schieten en met vlaggen zwaaien. In een woord: blijheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl