'Occupiers New York zijn de 99 procent'

Aangepast

Door redacteur Harrie van Veen

Nu Occupy Wall Street meer dan een maand aan de gang is, verschijnen de eerste min of meer uitgebreidere onderzoeken naar de betogers in New York en hun sympathisanten.

De website occupywallst.org, de centrale website van de betogers in Zuccotti Park vlakbij Wall Street, hield op 5 oktober een enquête. De resultaten werden voorgelegd aan socioloog Héctor R. Cordero-Guzmán van de City University of New York die vandaag zijn resultaten naar buiten bracht. Weinig verrassend is dat de kern van de 1619 betogers en sympathisanten die de enquête helemaal invulden, jongeren zijn van onder de 34 jaar. Maar de 'beweging', zoals OWS zichzelf graag noemt, is daarmee geen typisch jongeren-, studenten-, of hoger opgeleiden protest. Een derde van de respondenten is ouder dan 35, een vijfde ouder dan 45 jaar. Slechts 10 procent is fulltime student.

Fulltime

'Get a job', zoals de kritiek op de betogers nogal eens luidt, is evenmin op de betogers van toepassing. De helft van de occupiers heeft een full-time baan, 20 procent werkt parttime en 13 procent is werkloos.

Dat is iets meer dan het landelijk gemiddelde in de VS. Daarnaast verdienen de mensen met een baan ongeveer het Amerikaanse gemiddelde inkomen, of er net iets boven. Dat geeft volgens het onderzoek aan dat zij bereid zijn meer belasting te betalen, net zoals zij van de rijkste Amerikanen eisen.

Niet links

Volgens het rapport is de beweging ook geen typisch 'links' protest. 27,3 procent van de deelnemers noemt zichzelf Democratisch; een luttele 2,4 procent Republikeins, de overgrote meerderheid van 70 procent ziet zichzelf als politiek onafhankelijk. Algemene conclusie van het rapport is dat de deelnemers en sympathisanten de '99 procent' vertegenwoordigen van de Amerikaanse samenleving. Cordero/Guzmán gaf het rapport dan ook de titel 'Mainstream Support for a Mainstream Movement' mee.

STER Reclame