De zonne-auto's van de Solar Challenge in Australië mogen weer verder rijden. Om 8.00 plaatselijke tijd werd de challenge hervat. Gisteren waren de teams op een parkeerplaats gestrand vanwege grote bosbranden. Een van de gedupeerden was de auto van het Solar Team Twente. "We staan met een heel tentenkamp samen met acht andere teams te wachten", vertelt coureur Jens Hegeman in een Skype-gesprek.

De race die zondag begon, is maandag in de tweede etappe na ongeveer driehonderd kilometer stilgelegd. Het team van de Twentse universiteit staat nu op zo'n duizend kilometer afstand van de startplaats Darwin te wachten tot ze weer verder kunnen. "We kunnen niet verder rijden, want er is vuur aan beide kanten van de weg en er is veel rookontwikkeling", licht teamleider Siebe Brinkhof toe. Zelf ziet het team weinig van de bosbranden. "Het echte gevaar is een stuk verderop, zo'n anderhalf uur hier vandaan." Eén van de teams die daar kampeert is het Nuon Solar Team van TU Delft.

Volgens Hegeman is het goed vol te houden op de parkeerplaats. "We hebben net samen gekookt en samen gegeten", lacht hij. Verder werken ze het standaard protocol af en wordt er besproken wat ze dinsdag gaan doen. "Als we dinsdag niet door mogen, beslissen we dan wat we gaan doen."

Voor niets gaat de zon op

Brinkhof verwacht wel dinsdag weer te kunnen starten. "De lokalen hier zeggen dat het vaak twee tot drie uur duurt. Dat zeiden ze drie uur geleden, dus ik ga er vanuit dat we morgenochtend rond een uur of acht weer kunnen beginnen."

Het Solar Team Twente ligt op dit moment op de zesde plaats, vlak achter een aantal anderen. "Het is dus heel erg spannend en we moeten zien hoe het zal gaan met het wegrijden. We zitten allemaal vrij dicht op elkaar, dus we moeten er voor zorgen dat we die auto's zo snel mogelijk inhalen. Hoe het verder zal ontvouwen, moeten we maar zien. Het weer is erg onvoorspelbaar, maar ik heb er veel vertrouwen in dat we het wel goed gaan doen", aldus Hegeman.

Slaapfeestje

De eerste dag heeft het team wel wat pech gehad en begonnen ze met een lage positionering. Brinkhof: "Maar we staan nu alweer zesde, dus dat stemt ons vrij positief over de rest van de race. Als we zo doorgaan komen we gauw in de buurt van de voorste auto's."

De 32 deelnemers in het tentenkamp kruipen morgenochtend om twee minuten over zes uit hun slaapzak om de eerste zonnestralen op te pikken. Hegeman en Brinkhof noemen het allebei een geweldig avontuur. "Maar voor de race hadden we graag door willen rijden, want we zaten in een goede flow en konden in de buurt komen van de anderen."

Door: Joanne

STER reclame