Canadees loopt in elf jaar de wereld rond

Aangepast op

De 56-jarige Canadees Jean Beliveau heeft zijn wandeltocht om de wereld na elf jaar afgerond. Hij liep in totaal 75.000 kilometer en kwam zondag aan in zijn woonplaats Montreal.

Beliveau begon in augustus 2000 aan de reis, nadat zijn bedrijf failliet was gegaan. De 'Montreal-walker' wilde de stress van zijn faillissement ontvluchten en besloot daarom aan zijn lange tocht te beginnen.

Ook wilde hij aandacht vragen voor wereldvrede en geweld tegen kinderen. "We zijn allemaal verschillend. We zijn verschillend van kleur, geloof en politiek. Maar dat is nou juist wat zo mooi is aan het leven op aarde", zei Beliveau. "Ik denk dat we een betere wereld kunnen creeƫren."

Tulband

Beliveau maakte tijdens zijn trip veel mee en is van plan over zijn avonturen een boek te schrijven. Zo passeerde de Canadees woestijnen, oorlogsgebieden en bergen en liep hij in gebieden met leeuwen, tijgers en beren.

Ook raakte hij verliefd in Mexico, droeg hij een tulband en een lange baard in Sudan en at hij slangen in China. Op de Filipijnen werd hij door gewapende soldaten afgevoerd.

Kleindochter

De laatste kilometers tot Montreal kreeg Beliveau gezelschap van familie, vrienden en fans. "Ik dacht van tevoren dat ik nerveus zou zijn, maar ik ben vrij rustig. Ik ben blij mijn familie weer te zien", zei hij na aankomst.

"Mijn moeder was er en eergisteren heb ik voor het eerst mijn kleindochter gezien. Ze is vijf jaar oud. Het was een geweldig moment."