Li Jiao verovert Europese titel

Aangepast op

Tafeltennisster Li Jiao is voor de tweede keer in haar loopbaan Europees kampioen geworden.

In Gdansk was de routinier in een bij vlagen hoogstaande finale Irene Ivancan de baas: 4-3 (9-11, 11-4, 11-5, 7-11, 9-11, 11-3, 11-6).

Afgelopen week sleepte de geboren Chinese met Oranje ook al voor de vierde keer de titel in het landentoernooi in de wacht. Na Bettine Vriesekoop (1982 en 1992) is Li de tweede Nederlandse met twee keer individueel EK-goud.

Li Jiao had in de eindstrijd af en toe moeite met het gevarieerde spel van Ivancan, die haar verdedigende stellingen regelmatig verliet om met venijnige spinballen voor de dag te komen. Maar zodra Li erin slaagde een hoger tempo in de slagenwisselingen te krijgen, wist ze de Duitse af te troeven.

Ervaring

De 38-jarige Li Jiao, die in 2007 haar eerste Europese goud pakte en de Europese Top-12 ook al vier keer won, benutte haar surplus aan ervaring optimaal om de tien jaar jongere Ivancan van zich af te schudden.

"Zij speelde echt super. Ik was verbaasd hoe weinig fouten ze maakte", was de nummer vijftien van de wereld na afloop vol lof over haar opponente, die een 3-2 voorsprong wist te nemen. "Maar na de vijfde game merkte ik dat ze even de concentratie kwijt was. Dankzij mijn ervaring kon ik daarvan profiteren."

"Na de teamwedstrijd heb ik een traantje gelaten, maar nu bleef ik vrij cool", zei de Europees kampioene. "Ik heb de laatste tijd veel energie gestoken in het verbeteren van mijn techniek. Deze Europese titel is een bevestiging dat deze verandering de juiste beslissing was. Een mooie opsteker op weg naar de Olympische Spelen."

Vierde voor Boll

Bij de heren ging de Europese titel voor de vierde keer naar de Duitser Timo Boll. In de finale won de kampioen van 2002, 2007 en 2008 met 11-7, 6-11, 11-3, 11-7, 11-8 van land- en clubgenoot Patrick Baum. Met Baum en Dimitrij Ovtcharov had Boll ook al de landenwedstrijd gewonnen.