Dolfinarium: Orka Coalitie intimideert

Aangepast op

Medewerkers van het Dolfinarium hebben in een open brief aan de Orka Coalitie hun onvrede geuit over de toon van het debat rond de orka Morgan. De medewerkers zeggen "diep in onze ziel te zijn geraakt" door de aangifte van dierenmishandeling tegen het zeezoogdierenpark, eerder deze week. De schrijvers noemen dat "intimidatie".

"Jullie gaan hiermee iedere vorm van respect richting ons te buiten", menen de medewerkers. "Iedereen heeft recht op zijn mening, maar er zijn grenzen in hoe je dat uit. Met de beschuldiging van dierenmishandeling aan het adres van het Dolfinarium is de grens bij ons ver overschreden."

"Wij zetten ons al meer dan 15 maanden met meer dan 100 procent in voor het welzijn van dit prachtige dier en nu worden wij aangeklaagd wegens dierenmishandeling. Respectloos!"

Wonder

Morgan werd vorig jaar juni sterk verzwakt opgevist uit de Waddenzee en mocht aansterken in het Dolfinarium. "Wat wij hebben bereikt, is een wonder", stellen de medewerkers. "Een ernstig zieke, jonge orka die gered is uit de Waddenzee, opgevangen en gerehabiliteerd. In afwachting van haar nieuwe toekomst vertoont zij goed gedrag terwijl zij nog steeds alleen is."

Over hoe die toekomst eruit moet zien, verschillen de strijdende partijen van mening. Omdat volgens experts Morgan in het wild geen overlevingskansen meer heeft, wil het Dolfinarium haar overdragen aan een dierenpark op Tenerife. De medewerkers noemen dit de beste oplossing, omdat het alternatief "moord op termijn" zou betekenen.

De Orka Coalitie heeft echter een rechtszaak aangespannen om de verhuizing tegen te houden.

Kleuter

In de open brief wordt opgeroepen de rechtszaak te staken. "Orka Coalitie, laat je verstand voor nu één keer boven de emotie gaan en denk met ons mee in het belang van Morgan. Deze kleuter heeft soortgenoten nodig, heel heel snel."

"Stop met het tegenwerken van een nieuwe toekomst van Morgan en zorg er samen met ons voor dat Morgan zo snel mogelijk en veilig naar haar adoptiefamilie kan verhuizen. Het getouwtrek over wat het beste is voor Morgan moet nu voor eens en altijd over zijn. Dit vooral en alleen voor Morgan zelf!"