Vlak voordat de Beatles aan hun eerste internationale optredens begonnen, was de band nog naarstig op zoek naar een nieuw lid. Dat blijkt uit een brief van Paul McCartney die teruggevonden werd op een rommelmarkt in Liverpool. Volgens kenners werpt de brief nieuw licht op de vroege geschiedenis van de band.

De brief uit augustus 1960 wordt volgende maand geveild in Groot-Brittannië. Veilinghuis Christie's denkt er ruim 10.000 euro voor te zullen krijgen.

Hamburg

In de brief verzocht de 18-jarige McCartney een plaatselijke drummer auditie te doen bij zijn band. Hij had een advertentie van de onbekende muzikant gevonden in een plaatselijke krant.

"Geachte Heer, naar aanleiding van uw advertentie in de Echo van afgelopen woensdag, willen we u een auditie aanbieden als drummer voor onze groep", schreef McCartney.

McCartney schreef meteen dat de band snel naar Duitsland zou vertrekken om daar een serie optredens te verzorgen. "U moet beschikbaar zijn voor een reis naar Hamburg voor twee maanden, waar u ongeveer 18 pond per week voor zult krijgen."

Vervanger

Het is niet bekend of de drummer ooit contact opnam met de band of dat er een auditie heeft plaatsgevonden. De Beatles vertrokken nog geen week later naar Hamburg. Pete Best, die de bandleden nog kenden uit de scene in Liverpool, ging mee als drummer.

Volgens kenners is de brief bijzonder, omdat tot nu toe niet bekend was dat de andere bandleden actief zochten naar een vervanger voor Best. Best werd te elfder ure aangetrokken voor de optredens in Hamburg en werd ingewisseld voor Ringo Starr voordat de band doorbrak.

The Quarrymen

"Ik kon het eerst niet geloven", zegt de veilingmeester van Christie's. "Het komt nauwelijks voor dat je echt nieuw materiaal vindt over de Beatles, dat is enorm opwindend. Dit geeft inzichten die we tot nu toe niet hadden."

Volgens Christie's is de brief ook een van de eerste keren dat McCartney de band The Beatles noemt. Tot die tijd heette de band nog The Quarrymen.

STER reclame